Kerstkaarten versturen, wanneer begin je?

In december maken postbodes overuren. Volgens nu.nl bezorgde PostNL rondom de 115 miljoen kerstkaarten. Het is dan ook geen verrassing als we jou vertellen dat het verstandig is om je kerstkaarten op tijd te versturen. En is er eigenlijk een etiquette wanneer je mag beginnen met het versturen van deze kaarten?

Of je nou veel aandacht hebt besteed aan jouw kerstkaarten of niet, een kerstkaart is altijd persoonlijk. Dan is het zonde dat deze zijn waarde verliest door veel te laat aan te komen bij je geliefde familie en vrienden. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met het uitzoeken welke kerstkaarten jij wilt gaan versturen en naar wie. En omdat de maand december al druk genoeg is, hebben wij de planning voor het versturen al voor je gemaakt. Zo kan jij je focussen op het diner of je outfit.

Adressen verzamelen 1-12-2016 tot en met 8-12-2016

Begin alvast met het opstellen van een lijst van alle mensen die jij dit jaar graag via de post een fijne kerst wilt toewensen met jouw kerstkaarten. Mis je nog de nodige adresgegevens? Maak dan je lijst compleet. Gaan er ook een paar kerstkaarten naar familie of vrienden in het buitenland? Zorg dat je kaarten en adresgegevens deze week in orde maakt. Verzending binnen Europa duurt normaalgesproken twee tot drie werkdagen en buiten Europa acht tot twaalf dagen. Door de kerstdrukte duurt het versturen minstens twee keer zo lang. Volgens de etiquette mag je beginnen met het versturen van je kerstkaarten als Sinterklaas het land uit is. Dat is dus gelijk al deze week. Grote kans dat je nu al een velletje decemberzegels in huis hebt gehaald. Heb je deze nog niet? PostNL geeft aan dat de zegels dit jaar al vanaf 14 november verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, boekhandel en PostNL-punten voor €13,65 per vel. Kies je ervoor om dit jaar zelfgemaakte kerstkaarten te versturen? Zorg dan dat je deze week al ruimschoots bent begonnen met knutselen, want uiterlijk eind volgende week gaan ze op de bus.

Focus op jouw persoonlijke tekst 9-12-2016 tot en met 15-12-2016

Voordat we verdergaan, even een check:

 • Zijn alle kerstkaarten met een buitenlandse bestemming op de post?
 • Is je lijst met ontvangers en adressen compleet?
 • Dan is het nu tijd om je te focussen op de persoonlijke boodschap die jij gaat schrijven in de kerstkaarten. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op internet voor de nodige inspiratie. Ben je een persoon van weinig woorden? Maak dan alsnog de kaart persoonlijk door deze te voorzien van een korte, handgeschreven groet, zoals “Liefs, (je naam)”, of “Warme groet, (je naam)”. Doe je best om deze week alles af te ronden. PostNL adviseert om je kaarten uiterlijk 15 december te versturen, zodat deze nog voor de kerstdagen bij je geliefden op de deurmat vallen. Hoogstwaarschijnlijk zijn je vrienden en familie ook al begonnen met versturen en heb je deze week zelf ook al de eerste kerstkaarten gekregen.

  Laatste loodjes, laatste kaartjes 16-12-2016 tot en met 22-12-2016

  De drukke tijden zijn nu echt aangebroken. Waarschijnlijk zit je hoofd nu vol met andere zaken rondom Kerstmis, zoals de boodschappen voor het kerstdiner, de cadeaus en je outfit. Ben je een aantal mensen vergeten een kerstkaart te sturen? Dan kan dit natuurlijk alsnog. Houd er bij het versturen dan wel rekening mee dat jouw kerstkaarten dan pas tussen kerst en de jaarwisseling worden bezorgd.

  Tijd voor de persoonlijke aanpak 23-12-2016 en 24-12-2016

  Ben je verrast door een persoonlijke kerstgroet van iemand waarvan je het niet had verwacht? Voor kerstkaarten versturen via de post is het nu te laat, maar dat betekent niet dat je diegene niet alsnog een kaart kunt sturen. Pak het nu persoonlijk aan door een telefoontje, lieve woorden via social media of stuur een SMS. Wil je echt uitpakken? Trek een kersttrui aan, haal wat vrienden over en ga als kerstkoortje langs bij de betreffende persoon om deze te trakteren op een aantal live gezongen kerstliederen.

  Kerst en nieuwjaar 25-12-2016 tot en met 06-01-2017

  Het is natuurlijk ook nog mogelijk om na de kerstdagen een kaart te versturen. Er zijn, naast kerstkaarten, ook kaarten verkrijgbaar met alleen een nieuwjaarsboodschap. De decemberzegels zijn tot eind december te gebruiken tegen het speciale tarief. Daarna kan jij je post met deze zegels versturen in combinatie met bijgeplakte postzegels.