Hoe maak je kerstkaarten zonder inkopen te doen?

Heb je onverwacht een kerstkaart van iemand gekregen, maar heb je al je eigen kerstkaarten al verstuurd? Of ben je iemand vergeten en heb je geen kaarten meer in huis? Kijk dan eens rond in huis. Misschien heb jij alles al in huis om snel je eigen kerstkaarten te maken zonder inkopen te hoeven doen.

Wat heb je nodig om zelf kerstkaarten te maken?

• Papier voor de stevigheid
• Beschrijfbaar papier
• Versieringen en tekengerei
• Hulpmiddelen zoals een schaar en lijm
• Enveloppen

Basis van je kerstkaarten

Voor de basis van je kerstkaarten heb je papier nodig. De voorkeur gaat uit naar steviger papier, zoals de omslag van een glossy magazine, extra dik papier of dun karton. Heb je dat niet in huis? Dan kan je een leeg vel wit papier gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd aan één kant van het papier kunt schrijven. Plak aan de achterkant van een tijdschrift bijvoorbeeld een rechthoekig stuk wit printpapier, een lege pagina van een weekkalender of van een leeg schrift. De gladde kant gebruik je als basis voor je versieringen.

Versieringen

Verzamel alles wat je in huis hebt voor de versieringen. Denk daarbij aan tijdschriften, oude kerstkaarten van vorig jaar, een potje met glitters, make-up, potloden en stiften, oude kerstslingers, een gebroken kerstbal, theezakjes, wol, lege verpakkingen, oude toegangstickets of treinkaartjes, winterse foto’s, servetten, gekleurde memoblaadjes, cadeaupapier, sierlinten, stickers of origamiblaadjes. Of download een kerstafbeelding of sjabloon van internet en print deze uit.

Hulpmiddelen

Leg alvast hulpmiddelen klaar om mee te knippen en plakken, zoals een schaar, zakmes, plakband en lijm. Denk eventueel ook aan een liniaal of meetlint. Leg ook alvast de enveloppen klaar, of vouw deze zelf met papier.

Maak je eigen kerstkaarten

Nu alles klaarligt, kan je aan de slag met je eigen kerstkaarten. Start met de basis van je kaart. Knip bijvoorbeeld een A4’tje in de lengte scherp doormidden met behulp van je liniaal en een mesje en vouw daarna beide losse blaadjes dubbel, zodat je een A6-formaat kaartje hebt. Nu kan je de buitenkant versieren, terwijl je de binnenkant leeg laat voor tekst.

Inspiratie voor je kerstkaarten

Laat je voor de versiering inspireren door de decoratie die je hebt verzameld. Teken bijvoorbeeld zelf een kerstboom, smeer een dun laagje lijm uit over de vlakken en vul deze op met glitters en groene wol. Of breek voorzichtig een gebroken kerstbal in fijne stukjes, waarna je deze als een mozaïek op je kaart plakt. Wil je het nog makkelijker doen? Knip dan afbeeldingen uit van oude kerstkaarten, reclames of magazines. Ook bepaalde verpakkingen hebben kerst- en winterthema’s, zoals een kartonnen doosje met winterthee of een deurtje van een adventkalender. Dit vormt een prima basis voor jouw kaart. Voeg met potlood of pen nog extra elementen toe aan je kaart, zoals een sterretje, sneeuwvlokjes of een kerstmuts.

Ben je superhandig en vind je het leuk om alles uit de kast te halen? Maak dan origamifiguurtjes van vouwblaadjes of theezakjes en bouw hiermee je kunstwerk op. Beschrijf je kaart, voeg het adres toe en stop het in een envelop. Nu is je kaart klaar voor verzending.

Online kerstkaarten maken

Heb je niet zoveel in huis of ben je niet zo creatief? Dan kan je nog altijd je kerstkaarten online bestellen. Zo hoef je de deur niet uit en bezorgen wij zo snel mogelijk je kerstkaarten met je persoonlijke boodschap bij jouw familie en vrienden.